Basjkirhästen kommer från de ryska Uralbergens sydvästra utlöpare. Rasen har fötts upp av ett nomadfolk som håller hästarna som transportmedel och även köttet och mjölken tas tillvara. Detta sätt att hålla häst innebär att hästarna får ströva över stora ytor, och människorna följer efter sina djur när de söker foder och vatten. Detta har inneburit att basjkirhästen inte avlats så mycket mot något specifikt ändamål utan fortfarande är en ganska ursprunglig hästras; de starkaste individerna har överlevt och spridit sina gener medan de individer som inte klarat den tuffa miljön slagits ut. Detta gör att basjkirhästar kan se ut på många olika sätt, vissa är större, andra mindre, vissa är smäckrare och andra grövre. De kan variera mellan 135 och ca 160 cm i mankhöjd och får ha alla färger. Denna variation gör också att basjkirhästen är en allsidig hästras som kan användas till många olika grenar inom både ridning och körning. Temperamentet är lugnt, man brukar säga att de sällan skenar i panik. Normalt så stannar basjkirhästar upp och undersöker det som skrämt dem, och tar sedan beslutet om man måste fly eller om det visade sig vara något ofarligt, allt som oftast går de bara lugnt förbi “faran”. Vissa basjkirer kan vara envisa, men när de får förtroende för sin ryttare är de mycket lojala och gör mycket för sin människa! Detta är mycket kloka hästar, de är väldigt lättlärda, men behöver variation och utmaningar för att inte tröttna på arbetet.
Det har visat sig att många hästallergiker klarar av basjkirhästen helt utan symtom, eller med mycket mildare symtom än vid kontakt med “vanliga” hästar. Man är dock inte helt säker på varför. En studie från 2011 visade att basjkirhästen har alla kända hästallergen (allergiframkallande ämnen), men i lägre halt (ca 1-10% av mängden för ett vanligt halvblod). En teori är att basjkirhästens täta och lite feta päls, som nästan luktar lite får, gör att inte lika mycket av allergenerna kommer ut i luften och orsakar besvär. Det är dock viktigt att komma ihåg att även om rasen är lågallergen så är den inte allergifri, det förekommer att vissa allergiker reagerar på rasen, och sedan kan man ju även reagera på många andra saker i stallmiljön som hö, halm, spån etc. Så vill man prova om man tål basjkirhästen så bör man se till att ha med sina mediciner och ta det lite försiktigt första gången/gångerna tills man ser hur man reagerar.
I Sverige finns i dagsläget ca 400 basjkirhästar utspridda från norr till söder. Svenska Basjkirhästföreningen bildades 1998, på deras hemsida http://www.basjkir.se finns mycket information om rasen och olika aktiviteter som föreningen anordnar. Kolla gärna in hemsidan, och bli gärna medlem i föreningen om du är intresserad av rasen!