Om mig

Jag som har verksamheten heter Eva Andersson, är utbildad husdjursagronom (läste i Uppsala 2007-2012) och är även behörig naturbrukslärare (läste vid Högskolan i Dalarna och blev färdig januari 2018), jag arbetar också som naturbrukslärare vid sidan av hästarna.

Jag har alltid varit hästintresserad, men upptäckte tidigt att jag var allergisk mot hästar. 1998 såg jag ett inslag på lokalnyheterna om en “allergivänlig” hästras, och efter en del tjat fick jag åka och prova att rida min första basjkirhäst. Otroligt nog så kände jag inte av min allergi alls! Jag red turridningar och var på ridläger med basjkirhästar utan problem och december 2002 kom de två första basjkirhästarna till gården. Våren 2016 köpte jag in ytterligare två basjkirhästar och startade upp turridningsverksamhet i liten skala. 2017 köpte jag in ännu en basjkirhäst, Deja, men våren 2018 var jag tyvärr tvungen att avliva min sto Mira (som var en av basjkirerna som kom hit 2002) på grund av sjukdom, så i dagsläget är det återigen 4 basjkirhästar i verksamheten.

Jag tycker det är viktigt att hästarna får vara just hästar, att de får en så naturlig tillvaro som möjligt. Därför går mina hästar i flock på lösdrift året om (med ligghall så klart, och tillgång till sjukbox om det skulle behövas) och får en foderstat med mycket grovfoder så de får möjlighet att äta tillräckligt länge för att täcka sitt tuggbehov.

I arbetet med hästarna är grunden Natural Horsemanship (NH), vilket kortfattat betyder att man använder kroppsspråket för att kommunicera med hästen på ett sätt som efterliknar hur hästarna kommunicerar med varandra, vilket gör det lättare för hästen att förstå vad vi vill. Jag tycker även det är viktigt att ryttaren är medveten om sin egen kropp för att kunna ge hästen korrekta signaler och för att kunna sitta i balans. Därför fastnade jag för Logisk ridning, där man får träna på just den egna kroppsmedvetenheten. Jag går nu den tredje ridkursen inom logisk ridning och den andra arbeta häst vid hand kursen, planen är att så småningom läsa vidare till instruktör inom Logisk ridning, förhoppningsvis redan under hösten/vintern! Den gren jag är mest intresserad av är annars westernridning, jag har tränat en del trail och har börjat nosa lite även på grunderna i reining sista året. Målet med min träning är lugna, trygga och arbetsvilliga hästar som använder kroppen på ett för den hästen så korrekt sätt som möjligt för att förebygga skador och problem.

20180712_165733